Sinds vorig jaar hebben we er een prachtig nieuw label bij, de invasieve exoten. Het is een Europese lijst voor alle planten en dieren die van origine niet thuis horen in een bepaald land en de eigen flora en fauna bedreigen of overwoekeren. Het is niet dat de beestjes of planten perse ergens anders wilden wonen. Aangezien niet iedereen genoegen neemt met een kat, hond of stuk gras als huisdier of begroeiing, kan het voorkomen dat er eens een exootje ontsnapt, verplaatst of weggegooid wordt. Denk bijvoorbeeld aan de groene parkieten, die ooit in Amsterdam al dan niet per ongeluk vrijgekomen zijn en inmiddels her en der in Nederland afstammelingen hebben. Fleurt wel lekker op zo in de parken in de randstad, maar ja blijkbaar heurt het niet.

Bovendien, waarschuwt men, het is niet alleen maar mooi en leuk dat er wat meer biodiversiteit is, want de soorten zijn schadelijk en verdringen andere planten en dieren. Tsja, zo is het leven, het recht van de sterkste, zou je denken. En inderdaad, aangezien het in Europa nogal in de papieren loopt met die invasies, moet er paal en perk gesteld worden aan deze soorten. De mens blijft oppermachtig. Vandaar dus de lijst, wat overigens vooral inhoudt dat je niet meer mag handelen en kweken met de soorten. De overige maatregelen zijn per regio verschillend, afhankelijk van de soorten en het overlast. Zoals de muskusrat onze dijken teistert en de nijlgans waar hij komt zich te goed doet aan landbouwgewassen.

Hoe anders gaat het in de mensenwereld. Ik moest bij de term ‘invasieve exoten’ dan ook denken aan een actueel onderwerp in de sportwereld, dat van de voetbaltransfers. Zelfde oorzaak en gevolgen, inheems talent komt in de verdrukking omdat er een iemand van elders wordt aangeschaft. Het kost bakken met geld, maar landsgrenzen worden allang niet meer gerespecteerd.