Wanneer we het hebben over duurzaam leven, denken we al snel aan korter douchen en afval scheiden. Terwijl veel van ons fruit, groenten en producten als wijn een behoorlijke reis afleggen, voordat ze door ons geconsumeerd kunnen worden. Het nuttigen van producten van buiten Nederland of de EU levert daarmee heel veel meer CO2 uitstoot op dan je al dan niet exorbitant lange douchebeurt. En dan ben je zelf niet eens fatsoenlijk op vliegvakantie geweest. Nog eens kritisch naar de herkomst van je producten kijken, kan dus zeker geen kwaad. Een product waarvan we de impact echt stelselmatig onderschatten is koffie. Koffiedrinken is verheven tot een soort kunst, met barista’s en werkelijke latte art. Maar we slurpen ook met gemak liters weg uit pure gewoonte of om goed wakker te blijven.

Rotterzwam

Al eerder schreef ik over de erbarmelijke omstandigheden waaronder ook een deel van de koffiebonen worden verbouwd en geoogst. Daarbij is het een van de meest inefficiënte voedingsstoffen die we tot ons nemen. Uiteindelijk gebruiken we alleen een aftreksel van de gedroogde en vermaalde bessen, 0,2% van de biomassa van de plant. Al het andere wordt als nutteloos afval afgevoerd of verbrand. In de ideale wereld zouden we allemaal over kunnen gaan op het drinken van kraanwater, maar het leven moet ook wel een beetje leuk blijven natuurlijk. Dus, om ons gemoed wat te sussen, hebben ze in Rotterdam iets prachtigs bedacht, de rotterzwam. Het is een bak met sporen die je koopt en waar je vervolgens een paar weken achter elkaar je koffiegrom bij gooit. Uiteindelijk groeien uit deze bak heerlijke oesterzwammen, waarvan je weer een zeer biologisch verantwoord maal kunt maken.

Grommen en zwammen

Dubbel efficiënt dus zo’n bak! Wanneer je eenmaal sporen in huis hebt kun je met nieuwe koffiegrom een aantal keer zwammen laten groeien. Je hebt dus minder afval en de vruchtbare grom wordt direct gebruikt voor het verbouwen van je eigen voedsel. Aanrechtagrariër noemen ze dat. Wanneer je de hoeveelheden voedingsstoffen en water bekijkt die nodig zijn om een kilo oesterzwammen te kweken, in vergelijking met kip, varken of koe, sta je versteld. Het geeft maar weer eens aan hoe veeleisend en inefficiënt ons dieet eigenlijk is. Maar laten we niet grommen en dit soort initiatieven vooral met beide handen aanpakken.