Sinds ik van het bestaan van Seepje afweet, gebruik ik graag de Nepalese schillen om mijn was mee te doen. Wat daarbij altijd schuurde, was het idee dat het van zo ver moest komen om hier gebruikt te worden. En dat je lastig kunt inschatten wat de lokale gevolgen zijn, als de internationale vraag naar een product ineens zo snel toeneemt. Een slecht voorbeeld daarvan zagen we al bij de avocado’s uit Mexico. Het blijkt zeker geen ideale oplossing.
Daarom was ik blij verrast toen iemand me laatst vertelde, dat de paardenkastanje ook saponine bevat, hetzelfde sop-producerende-stofje als de schillen van de sapindus! Gewoon in de Hollandse parken en bossen, vrijwel ongelimiteerd te verkrijgen! En aangezien het nu het kastanje seizoen is, moet ik even tijd maken om er een blogje over te schrijven.

Kastanjesopje

Wat je nodig hebt zijn 5 a 6 kastanjes per wasbeurt. Deze maal of hak je fijn, zodat de stof saponine goed vrij kan komen. Hoe fijner je de kastanjes maalt, hoe sneller je sop hebt. Dus snijd je ze grof, dan laat je ze een nachtje trekken. Maal je ze fijn, dan kan het in een zakje in de wasmachine of in tien minuten in heet water tot vloeibare zeep getrokken worden. Wanneer je het laat trekken tot vloeibare zeep, moet je het daarna wel filteren, anders zit je was onder de stukjes kastanje. De fijngemalen kastanjes kan je twee of drie keer gebruiken om de was mee te doen, zoals ook bij de wasnoten het geval is.

Verzamelwoede

Afhankelijk van je aantal wassen per jaar, moet je de komende week dus 5 a 10 kilo kastanjes gaan rapen. Deze moet je dan wel goed drogen (heel of alvast vermalen) om ze tot volgende herfst te kunnen gebruiken.
Zo kun je volledig afval- en plasticvrij je wasjes doen! Bijkomend voordeel is dat je niet naar chemisch wasmiddel ruikt, tenzij je nog een paar druppels etherische olie toevoegt natuurlijk. En dat je weer even kunt genieten van wat jeugdsentiment, tussen de buien door op zoek naar die mooie, verse, glimmende kastanjes in het gras. Drollen ontwijken en de exemplaren die nog in de schil zitten mee als trofee.