Dit boekje ontdekte ik eigenlijk net te laat, want voor veel mensen zit de vakantie er alweer op. Of misschien moeten we proberen de ontspanning nog wat vast te houden, ook bij het hervatten van het werk. Af en toe een uurtje eerder beginnen, om dan ook een uurtje eerder klaar te zijn. Maatje, ouders of kinderen ophalen en lekker naar het strand of het bos of gewoon in de tuin. Want met zo’n klein uurtje is je avond toch al snel een stuk langer en kan je nog even genieten van een beetje ontspanning zo middenin alle dagelijkse sleur.

In ieder geval is ‘Het kleine meisje van de hoop’ (Boekencentrum Uitgevers, Zoetermeer, 2016) (https://www.boekencentrum.nl/boeken/Margriet-van-der-Kooi/Het-kleine-meisje-van-de-hoop/25220) een geweldig boekje, met hoofdstukken van zo’n 3 pagina’s. Kleine hapklare brokken voor tussendoor. Ieder met een verhaal uit het dagelijks leven van de auteur, dominee van der Kooi – Dijkstra. Ze is geestelijk verzorger in een ziekenhuis en kaart, aan de hand van allerlei gesprekken en brieven uit haar werk, verschillende maatschappelijke thema’s aan. Rode draad is de hoop, het ondergeschoven kindje van de drie christelijke deugden (geloof, hoop en liefde). Geloof en liefde gaan om wat er nu is, terwijl de hoop gaat over wat zal zijn. Als een kind, energiek en onbevangen, geeft de hoop niet op.

Het boek zet aan tot denken, over hoe we met onze medemens omgaan en over wat hoop doet in een leven. Het doet prachtig verslag van hoe mensen aangesproken kunnen worden vanuit de Bijbel, ook wanneer ze hier niet mee opgegroeid of bekend zijn.