Al eerder schreef ik over verschillen tussen gemeenten wat het afvalbeleid betreft. Dankzij mijn wormenprojectje ontdekte ik dat Amsterdam de eerste gemeente is die op grote schaal wormenhotels neerzet in de stad. Gewoon zoals afvalcontainers ergens op straat. Fancy bakken die tot ieders verbeelding spreken. Ik ben benieuwd of het werkt. Hier om de hoek zag ik laatst iemand planten compleet met plastic pot in een oudpapiercontainer mikken. Dus hopelijk is men zich in Amsterdam bewust van het feit dat er beestjes in die bak zitten, die niet zomaar alles eten wat los en vast zit. Maar in ieder geval is het een geweldig idee om dergelijke bakken collectief aan te bieden, aangezien het redelijk bewerkelijk is om er een in huis te hebben.

Amsterdam

Maar er zijn meerdere vlakken waarop gemeenten zich van elkaar onderscheiden. Wat dat betreft lijkt de hoofdstad zich de laatste tijd sowieso te profileren als groene stad. Geniale zet bijvoorbeeld om vegetarische snacks de standaard te maken op feestjes en partijen en alleen op aanvraag vlees of vis te serveren. Gewoontedieren als we zijn, zullen waarschijnlijk alleen een paar alfamannetjes zich gedwongen voelen om een steak te bestellen of blondjes een vis voor de hoognodige omega-3. Misschien een beetje noodzakelijk ook om, naast maatregelen voor de stad zelf, als bestuur het goede voorbeeld te geven. Door allerlei samenwerkingsverbanden aan te gaan met universiteiten en organisaties, hoopt de gemeente de leefbaarheid in kaart te brengen en te verbeteren. Van luchtkwaliteit tot dichtslibben van de binnenstad, de gemeente wil de dingen anders aan gaan pakken.

Haagse of hoofdstedelijke politiek

Het lijkt erop dat je als burgemeester toch een stuk daadkrachtiger te werk kunt gaan, dan als minister. Wat een verademing moet het zijn om, weliswaar in het relatief klein, je ideeën werkelijk tot uitvoering te kunnen brengen. En dan maar hopen dat je collega grijze muizen je voorbeeld volgen, zeker nu de groenen in verschillende steden een prominentere rol hebben. Dat je op die manier wat meer van onderaf, door concrete acties met ‘Henk en Ingrid’ samen je idealen kunt realiseren. Men neme een glaasje water met zelfgeteeld muntblaadje om op dit heugelijke feit te toasten.