In het boek ‘Goed gereedschap is het halve werk’ van Kees en Margriet van der Kooi (2017, Uitgeverij Boekencentrum, Utrecht) las ik de vergelijking van onze maatschappij met Platland. Platland wordt beschreven in het boek ‘Flatland: a romance of many dimensions’ van E.A. Abbott (Londen, 1884). Het beschrijft een tweedimensionale maatschappij waar een driedimensionaal figuur voorbij komt en laat zien dat er meer is dan wat de bewoners van platland voor mogelijk houden. De platlanders reageren vol ongeloof, want hoe kan er meer zijn dan zij kunnen ervaren in hun wereld? Het boek geeft uitleg over de verschillende ruimtelijke dimensies, maar het idee wordt ook wel gebruikt als parallel naar ons leven.

Platland

We leven in zo’n platland wanneer we bijvoorbeeld zo gejaagd zijn dat we niet nadenken over alles wat ons overkomt. Of, zoals ik het beschreef in ‘Verdienmodel’, dat we vinden dat we als vanzelfsprekend recht hebben op geluk en voorspoed. Gaat iets mis, dan eisen we een oplossing of wijzen een schuldige aan. We lopen daarmee weg voor onze eigen verantwoordelijkheid. We gaan niet bij onszelf of anderen in beraad, maar lopen klakkeloos mee met de algemene mores van de massa.

Hetze

Hieraan moest ik denken, nu er in de (sociale) media een nieuw slachtoffer is gevonden, waar we ons massaal tegen afzetten. Het leek allemaal veelbelovend, een mooie, niet te commerciële artiest met goede muziek. Die een leuk festival organiseert om andere eerlijke artiesten aan ons te introduceren. Beetje alternatief en heel hip, selfmade. Maar nu blijkt dat een deel van zijn volgers niet echt bestaan, maar nep-accounts zijn om zo meer in de kijker te spelen. De schande, hij wordt publiekelijk belachelijk gemaakt en net zo massaal weer uitgekotst als we hem omarmd hadden.

Regel of uitzondering?

Na alle berichten over nep-nieuws en alle heisa over facebook zou je denken dat we iets leren over wat er op het internet te vinden is. Maar blijkbaar laten we ons graag voor de gek houden. Nemen we het zo kwalijk op, omdat Dotan in eerste instantie overkwam als betrouwbaar, iemand die zich niet in zou laten met dit soort praktijken? Gaan we er echt vanuit dat hij of iemand van zijn team de enige is die verhalen over steun aan hulpbehoevenden verzint?

Trollen

Wanneer je bijvoorbeeld een blog begint en je zoekt tips over hoe je dit het best kunt doen, is een van de eerste adviezen die je vindt dat je gebruikers kunt kopen. Want volume maakt interessant. Dus als je online iets wilt beginnen en zoals iedereen tegenwoordig binnen een dag vanuit je luie stoel wereldfaam wilt scoren, dan moet je jezelf bedienen van nep-volgers. Vooral bij wijze van eerste aanzet, want zodra mensen zien dat een site k (zoveel duizend) volgers heeft, kunnen ze niet achterblijven. Ongeacht de inhoud van je site wil iedereen je dan leuk vinden en volgen.

Bedrogen

Dit is blijkbaar de platte wereld waarin we leven. Waarin we niet de tijd nemen om na te gaan of dingen aannemelijk of allicht niet op de waarheid gebaseerd kunnen zijn. En waar we niet de moeite nemen om bij onszelf te rade te gaan wat we echt van dingen vinden en wie het wel of niet waard is om gevolgd te worden. Waar we dan verbolgen zijn, wanneer blijkt dat we bedrogen zijn met onze ogen open.