Begin februari schreef ik een stuk over digitale bronnen voor geloven en in hoeverre dat maar een beperkte benadering is van waar het geloven werkelijk om gaat. Inmiddels zitten we al weken met een beeldscherm voor ons, als we een kerkdienst willen volgen. Natuurlijk zijn we blij dat er tenminste een manier is om betrokken te blijven. Zeker als ook de regionale tv wekelijks uitzendt vanuit een kerk en daarmee allicht zelfs een groter publiek bereikt.
Toch blijft het allemaal erg beperkt, ook nu de regels wat beginnen te versoepelen. Ongeacht de omvang van je kerkgebouw of gemeente, moet alles bij voorkeur ruim binnen de normen. En wel op zo’n manier, dat zelfs meneer van der Staaij er tegen in het verweer komt.   

Slimme sluiting

Waar in het begin voortdurend werd gesproken over een ‘intelligente lockdown’, is het weer opstarten van allerlei publieke activiteiten zo statisch en geprotocolleerd als het maar zijn kan. Alles moet beschreven worden, je moet je aanmelden voor elke activiteit waar je aan deel kunt nemen. Geen privacy dus, ook al is er nog geen corona app.
Anderzijds weten mensen, ondanks al dit bureaucratische gedoe de handhaving te omzeilen. Zo vind je overal krampachtig stoelen en cirkels op anderhalve meter, maar wordt daar dan wel tussendoor heen en weer gelopen. Je moet je stoel in een restaurant of café reserveren, maar kunt dat wel voor uren vastleggen. Zodat je dan ook naar toilet zal moeten gaan, wat de nodige risico’s met zich meebrengt.

Saamhorigheid

Positief lijkt wel het gevoel van saamhorigheid, dat toch al versterkt was door deze wereldwijde situatie en nu gebruikt wordt om steun te betuigen. Te hopen dat we door massaal aandacht vragen, eindelijk werkelijk het verschil kunnen maken. Alle ad hoc maatregelen voor een moment over boord, om verzet te tonen tegen ongeschreven regels die al decennia lang gedoogd en gevoed worden. Er lijkt werkelijk een opening te zijn op het geopolitieke toneel, wanneer je een wereldwijd geluid weet te laten horen. Alhoewel dat dan plaatselijk ook weer tot onmogelijke situaties lijdt.

Zo stoeien we ons een weg door deze vreemde situatie. Blij met elk beetje meer vrijheid. Zo heeft thuis werken eindelijk bewezen effectief te zijn! Wat voor velen de langgekoesterde wens is die in vervulling gaat.