Deze week is het favoriete tv programma van Nederland weer van start gegaan. Iedereen kan zich vergapen aan een paar hard werkende agrariërs die op zoek zijn naar een wederhelft. Week aan week op de bank, kijken naar alles wat er op zo’n boerderij gebeurt. Zonder de neveneffecten van noeste arbeid, ‘onaangename’ geuren, modder, dieren en hitte of kou te hoeven trotseren. Zonder gêne ook genieten van het intieme leven van een volstrekt onbekende ander.

Groots en meeslepend

Wat me opviel was dat een aantal van hen op zoek was naar iemand die kon genieten van de kleine dingen in het leven. Je zou toch denken dat de boerderij een plek bij uitstek is, waar het leven groots en meeslepend beleefd wordt. Veel meer in de directe invloed van weer en wind, op het ritme van de seizoenen en vaker geconfronteerd met de kwetsbaarheid van het leven. Dat het immer hard werken is, voor niet altijd het gewenste of beste resultaat. Geen tijd inderdaad voor allerlei voor ons bankhangers ‘verplichte’ bezoekjes aan hippe feestjes, vakantiebestemmingen, yoga of sauna. Maar als dat de grote dingen van het leven zouden moeten zijn, dan brengen we misschien de verkeerde nuances aan.

Opmerkzaamheid

Niets geeft zoveel voldoening dan het echte, harde werken in de buitenlucht en de verantwoordelijkheid voor dieren of planten, iets waar je handen vies van worden. Daar kan geen werk achter de computer, op een klimaat gereguleerde werkplek, tegenop. Dan is al die grootse opsmuk ook niet noodzakelijk, omdat je in het dagelijks leven al de nodige pieken en dalen meemaakt. Het enige wat dan nog nodig is, is opmerkzaamheid. Zien hoe mooi een kaal veld is, dat langzaamaan omgetoverd wordt tot een bloeiende akker. Even stilstaan bij wat er om je heen gebeurt. Dat zijn per dag op de boerderij inderdaad relatief kleine dingen. Maar het is altijd meer dan in een stoffig kantoor waar alleen de plant langzaamaan verpietert.