Nu we alweer maanden thuis werken, begint de gewoonte erin te sluipen om ’s middags nog een kop koffie te drinken. Ter afwisseling van thee en water, waardoor je op den duur toch een beetje flauw wordt van alle vlakke smaken. ‘Vroeger’ op het werk liet je dat wel uit je hoofd, een tweede mok drab uit een automaat. Maar verse koffie blijft nu eenmaal een heerlijke gewoonte. Daarom ben ik weer naarstig op zoek gegaan naar een alternatief. Vanwege de hele ellende op de koffieplantages en de reis die de bonen moeten afleggen voor ze in mijn koffiezetapparaat belanden. Er moet toch een variant beschikbaar zijn die gewoon in Nederland of eventueel de EU geteeld wordt, zou je denken.

Cichorei

Zo kwam ik op Cichorei, een wortel die familie is van de andijvie en witlof. In tijden van schaarste werd deze wortel ook al gebruikt als vervanger van koffie. Maar inmiddels wint hij ook weer aan bekendheid als alternatief voor koffie. Deze plant groeit gewoon in Nederland, of in ieder geval in Europa. De wortel van de cichorei wordt na het roosteren vermalen tot een poeder. Deze poeder los je op met kokend water en voilà, je bakje instant geen koffie is klaar. Het heeft een beetje de bittere smaak van een milde koffie, waardoor het een goed alternatief is voor het overgewaardeerde bakkie pleur. Maar omdat het geen cafeïne bevat, krijg je geen last van trillende handen en overactieve hersenen. Een win-winsituatie dus.  

Zuivel

Zo zijn we weer een stapje verder! Dat is wat mij betreft beter gelukt dan met de zoektocht naar zuivelvervangers. In dat geval geef ik toch de voorkeur aan matigen. Maximaal een portie zuivelproducten per dag, bij voorkeur van de markt of rechtstreeks van een duurzame boerderij in de buurt. Zuivelvervangers als soja of amandel komen namelijk ook van heinde en verre, uit gebieden waar regenwoud gekapt wordt om over voldoende landbouwgrond te beschikken. Het zijn dus geen echt duurzame alternatieven. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik ook geen smakelijke variant heb kunnen vinden. Maar ik sta zeker open voor suggesties.