Een predikant benoemde in een van de eerste live-stream kerkdiensten, dat dit de eerste keer in het bestaan van onze kerk was, dat deze gesloten was op zondag. Zelfs toen de pest rondwaarde en de luchtaanvallen tijdens de tweede wereldoorlog plaatsvonden, waren de diensten doorgegaan. Nu kan ik me voorstellen dat je in dat laatste geval geen betere plek kunt bedenken om te schuilen tijdens bombardementen, als ik dan omkom, dan kom ik om. Maar gelukkig heeft de klinische epidemiologie wel de inzichten gegeven die ons, onder andere gebaseerd op de informatie van pestepidemieën, laten zien hoe besmetting verloopt. Waardoor we nu massale sterfte kunnen voorkomen. En tot op een bepaalde hoogte  kunnen werken aan het afvlakken van de curve, om ‘geleidelijke’ opkomst van het virus te bewerken.

Tijdverdrijf

Nu blijkt maar waar zo’n quarantainetijd al niet goed voor kan zijn. Ouders verbazen zich over de capaciteiten van hun kinderen, waar ze eerder nooit achter waren gekomen. We genieten van al het vogelgezang, dat we tot nu toe niet hoorden. Ineens lijkt de wereld veelkleuriger dan we dachten. Vinden we rust en tijd voor nuances en opmerkzaamheid. Na het hamsteren durven we nu ook te delen. Een dame bij de plaatselijke voedselbank vertelde dat ze hun voorraden zelfs ziet groeien. Waar ze eerst nog een paar weken vooruit dachten te kunnen, zijn dat nu al een paar maanden. Het werken is efficiënter, want beperkt tot het echt noodzakelijke. Zelfs de compostwormen zijn populairder dan ooit tevoren. Iemand schreef me dat er nu tijd is om in duurzaamheid te investeren. Dingen waar we eerder niet de tijd voor vonden, komen nu aan bod.

Buffers

Wat dat betreft is het te hopen dat we nog iets langer aan huis gekluisterd moeten zijn, gewoon voor de zekerheid. Het schijnt 100 dagen te duren voor een verandering werkelijk in je systeem is ingesleten tot een blijvende gewoonte. Als je het zo bekijkt zijn we nog niet op de helft en is de duur van deze situatie ook maar betrekkelijk. Dat is tenminste als je jezelf tot het fysiek en financieel gezonde deel van de bevolking mag rekenen. Want het is ook weer wel verbazingwekkend om te zien, dat in een welvarend land als Nederland, bedrijven kennelijk geen buffers hebben voor een aantal weken zonder werk. Waardoor vele werknemers toch op straat komen te staan. Niet te vragen hoe dat in andere landen aan toe gaat. Waar we door alle COVID-19 problematiek in eigen land, vrijwel niets van meekrijgen.