Als je het over klassiekers in de autobiografische geloofsverhalen hebt, dan is het boek ‘Eindelijk thuis’ van Henri Nouwen een absolute aanrader. Het boek verscheen in 1991 voor het eerst en daarna zijn nog vele herdrukken en vertalingen gepubliceerd. Het boek beschrijft hoe het schilderij van Rembrandt, over de terugkeer van de zoon, Nouwen aan het denken zette. Het is een beschrijving van een geloofsontwikkeling die hij in de loop van een aantal jaren doormaakt aan de hand van deze parabel uit Lukas 15: 11 – 32.

Groeien in het verhaal

In eerste instantie identificeerde Nouwen zich, zoals velen die de gelijkenis lezen, met de jongste zoon. Iemand die ronddoolt door het leven en zich uiteindelijk realiseert dat waar hij mee bezig is, hem alleen maar verder afbrengt van zijn echte bestemming. Het is een vriend die de auteur erop wijst dat hij eigenlijk veel meer de oudste zoon is. Altijd zijn beste beentje voor zetten, hard werken en enigszinds afgunstig naar degenen die er zijdelings bij lijken te komen. Maar dan realiseert hij zich, dat de wereld al vergeven is van zonen, mensen opzoek naar erkenning en liefde. Dat er vooral veel behoefte is aan vaders, stabiele figuren die zichzelf kunnen wegcijferen ten gunste van een ander.

Verantwoordelijkheid nemen

Het is een prachtige en nog steeds actuele beschrijving van het verhaal. Overal om ons heen zien we slachtoffers, mensen die zich verschuilen achter wat ze hebben meegemaakt. Die wat hen is overkomen in het leven, laten bepalen wie ze zijn. En daarmee ook heel ver komen. Want iedereen begrijpt dat je eronder te lijden hebt, wanneer je iets heftigs hebt meegemaakt. De vraag is alleen hoe lang een periode van verwerking en bezinning kan duren. Of dat je deze eindeloos voor je uit kan blijven schuiven, omdat je bang bent wat er gebeurt wanneer je werkelijk durft stil te staan bij wat je is overkomen. Waardoor het je gaat blokkeren in je functioneren. Iets wat je bijvoorbeeld terugziet bij de jongeren in het programma ‘Dreamschool’. Het programma probeert een groep jongeren die in het reguliere onderwijssysteem hun weg niet hebben gevonden, alsnog een toekomstperspectief te bieden. Fantastisch hoe mensen zich willen inzetten voor deze jongeren, hen bijstaan, aanmoedigen en laten zien dat het nog geen gelopen race is. Altijd welkom!