Dat waren dan onze feestdagen in lockdown. Geen grote feesten zoals in Frankrijk of Spanje, wel vuurwerk en bezoek. En zo modderen we nu al bijna een jaar voort. Wat dat betreft is het ongelofelijk hoe groot het verschil van beloop van de epidemie hier is, ten opzichte van situatie in Azië. Het is lastig om daar op deze korte termijn al sluitende verklaringen voor te vinden. Maar de nodige onderzoeken zijn al wel in gang gezet. In landen als China, Taiwan en Zuid-Korea hebben ze bijvoorbeeld in de afgelopen jaren al ervaring opgedaan met virussen als SARS en MERS. Daardoor waren er al heel wat faciliteiten, protocollen en burgerlijke gehoorzaamheid aanwezig om de hele situatie meteen serieus aan te pakken. Mede hierdoor is het virus daar nu zo goed als uitgeroeid. Zodra het weer ergens de kop op steekt wordt er plaatselijk massaal getest en in quarantaine geplaatst.

Virusvrij

Ook Nieuw-Zeeland lijkt erin geslaagd te zijn, om op een dergelijke radicale manier het virus te beheersen. Land op slot, iedereen testen ongeacht de klachten en besmette mensen in gecontroleerde quarantaine op hotelkamers. Zo blijven haarden klein en de situatie overzichtelijk. Er is dus niet perse een totalitair regime nodig om dingen voor elkaar te krijgen. Of kijk naar Afrika, waar veel minder mensen aan Covid lijken te overlijden dan vooraf verwacht. Komt het door de relatief jonge bevolking en het feit dat er vrijwel geen bejaardenhuizen zijn? Het warme klimaat? Al deze verschillende landen lijken met goede maatregelen in afzienbare tijd het virus ingedamd te hebben, zonder vaccin. Waarom proberen we hier niet meer lessen uit te trekken?

Vaccinatie wonder

Wij blijven heilig geloven in onze economie. Smakken met geld worden uitgegeven om allerlei bedrijven te redden. Waardoor onze kinderen straks de rekening gepresenteerd krijgen, omdat wij ‘gewoon’ door wilden gaan met ons leven. Miljoenen vaccins worden ingekocht. Met als gevolg dat landen die echt niet in lockdown kunnen, omdat ze financieel volledig aan de grond zitten of omdat er simpelweg geen ruimte is voor een anderhalve meter samenleving, niet eens de kans krijgen om ook in te enten.
Daar komt nog bij dat we te maken hebben met een groeiende groep antivaxers. En om een beetje groepsimmuniteit te krijgen, moet zeker 80% van de bevolking zich laten vaccineren. Terwijl in geval van de jaarlijkse normale griepprik amper 51% van de hoogrisicopatiënten en 13 – 28% van het zorgpersoneel zich laat inenten. Er moet dus nog wel wat gebeuren wil dat wonderbaarlijke vaccin ons echt uit de huidige situatie gaan redden.