Laatst liepen we naar de markt en werd onze aandacht getrokken door mooie klassieke muziek. Het bleek vanaf het water te komen, een draaiorgeltje op een bootje! De man die het draaiorgel bediende, navigeerde ondertussen en bespeelde een trompet. Als dat geen multitasken is! Het was prachtig om te horen. Vanuit de hele stad kwamen mensen op het geluid af. Overal waar hij rondjes voer om zijn muziek ten gehore te brengen, dromden mensen langs de kant. Er was tijd voor een verzoeknummertje, klassiek of jazz. Mensen spraken met elkaar over hoe verrassend het was en er werd gedanst. Langs zijn route ontstond een vrolijke, harmonieuze sfeer.

Muziek als sfeermaker

Schrijven over muziek is altijd een soort onmogelijkheid, als je dit leest vraag je jezelf vast af wat het geweest kan zijn. Anderzijds herkend iedereen het universele en verbindende van muziek. Waar je komt ter wereld, al versta je geen woord van de tekst, uit de melodie en uitspraak kan je vaak al veel opmaken. Het kan je dan ook makkelijk overkomen dat je even helemaal op gaat in de sfeer die door de muziek gecreëerd wordt. Als een muzikant een beetje geluk heeft koop je in een opwelling wat van die nummers. Om er eenmaal weer thuis achter te komen dat het zoveel toch niet voorstelt, wanneer je gewoon op de bank zit en het nog eens wilt herbeleven.

Universele herkenbaarheid van muziek

In ons ultramoderne en enigszins verveelde westen, waar de gekste dingen onderzocht worden, omdat het ons allicht toch weer een inzicht kan opleveren. Is men maar eens gaan kijken of mensen de functie van muziek uit een onbekende taal en cultuur kunnen raden. Het blijkt dat we vooral dans- en slaapliedjes vrij eenvoudig kunnen herkennen, met muziek over de liefde of genezing hebben we meer moeite. Blijkbaar zijn de interculturele verschillend voor het uitdrukken van liefde voor je partner groter dan voor je kind. Hoe dat kan snappen de wetenschappers ook nog niet, maar je moet altijd iets overhouden om nog eens onderzoek naar te kunnen doen natuurlijk. Tot die tijd kunnen we onbekommerd opgaan in melodieën uit verre oorden of gewoon van de straat.