De afgelopen jaren fietsten we er regelmatig langs op weg naar het strand, het Corpus in Oegstgeest. ‘De robot!’ riepen de kinderen dan in koor, steevast gevolgd door de vraag wanneer we daar nu eindelijk naartoe konden. Je moet namelijk minimaal 6 jaar oud zijn om er naar binnen te mogen. Toen ze eindelijk oud genoeg waren, was het museum dicht in verband met corona.
Maar inmiddels is het weer te bezoeken en konden we er eindelijk heen. Soms vroegen ze zich af of je toch niet nog ouder moest zijn, want er waren spannende geluids- en lichteffecten en de uitleg redelijk pittig. Maar verder is het een leerzaam en leuk museum, met veel verschillende ervaringen en ontzettend veel interessante informatie.

Het wonder

Wat me opviel was dat de intro vermelde dat we verder kennis gingen maken met het wonder van het menselijk lichaam. En toen we eindigden in de hersenen, was in het slot een shot te zien van ‘de Schepping van Adam’ van Michelangelo uit de Sixtijnse Kapel. Met daarbij wederom een opmerking over het wonder van het lichaam. Dat had ik toch niet verwacht in een museum in samenwerking met de universiteit en allerhande, op gezondheid en vitaliteit gerichte organisaties in en om Leiden.
Eén van de hypotheses rondom het schilderij van Michelangelo gaat er vanuit dat het rode doek en de achtergrondfiguren achter God in het schilderij een anatomisch correcte weergave van een menselijk brein zijn. Compleet met verschillende gebieden en emoties weergegeven door de engelen. Waardoor het schilderij verbeeldt hoe Adam zijn intellect van God ontvangt en dat hem onderscheidt van de rest van de schepping.

De eer

Nu lijkt dat me te veel inside informatie voor een gemiddelde museumbezoeker. Het shot van de vingers uit het schilderij van Michelangelo wordt te pas en te onpas gebruikt. Maar mij fascineert het wel. Waarom kiest een organisatie voor deze woorden en beelden? In tegenstelling tot Naturalis zijn hier bijvoorbeeld ook geen referenties naar de evolutietheorie. Er wordt veel meer ingezet op de verwondering en het begrijpen van het functioneren van het lichaam.
Toch zijn bij andere bezoekers zijn vast weer andere details opgevallen, afhankelijk van hun referentiekader. Dat was ook de clou van de slotpresentatie, dat het brein het meest mysterieuze onderdeel van ons lichaam is, waarover nog veel te ontdekken valt.

Soli Deo Gloria!