Recent was het convenant Duurzame Kleding en Textiel in het nieuws (http://www.stopkinderarbeid.nl/assets/Convenant-Duurzame-Kleding-en-Textiel.pdf). Hierin hebben verschillende Nederlandse bedrijven ingestemd om mee te werken aan meer duurzame productie van kleding en textiel die zij verhandelen. Hierbij wordt breed ingezet, zowel op betere werkomstandigheden, loon en veiligere werkplekken voor het personeel als ook milieuvriendelijkere productie en vervoersomstandigheden. Het betreft een convenant waarin bedrijven beloven mee te werken, maar er worden geen harde doelen beschreven die behaald moeten worden. Wereldwijd is dit het eerste dergelijke convenant, in die zin is dit een goede stap in de richting van duurzame productie van kleding.

Helaas is het dus nog maar een klein begin en is de kans dat wij of de werknemers in lage lonen landen hier op korte termijn iets van zullen merken niet zo groot. Als je nu al bewuste kledingkeuzes wilt maken, zijn er een aantal mogelijkheden. Allereerst kan je kritisch kijken naar je koopgedrag. Moet je elk seizoen nieuwe items kopen, omdat het in de mode is of omdat het in de aanbieding is? Hoeveel kleding heb je nodig? Een beetje huis heeft tegenwoordig een inloopkast, al snel groter dan de gemiddelde werkplek van iemand in een kledingfabriek. Als het op kleding kopen aankomt is nu niet één kledingmerk helemaal duurzaam, maar er zijn wel de nodige namen die werken aan een beter beleid. Een aantal lijstjes van merken die goed op weg zijn vind je op sites alshttp://www.rankabrand.nl/mode-kleding-schoenen enhttp://www.fairwear.org/36/brands/?shoppingListFilter=consumer. Tweedehands kleding is ook een goed alternatief, aangezien veel kleding uit de inloopkast niet of nauwelijks gedragen wordt en op een gegeven moment toch in de weg hangt. Kleding uit tweedehands winkels of van marktplaats hoeft allang niet meer muf te zijn, je hebt genoeg aanbod van goede kwaliteit (merk) kleding. En wat doe je met kleding die je niet meer draagt? Zelfs de H&M heeft tegenwoordig inzamelacties voor je oude spul voor een goed second life.

Voor meer tips en ideeën kijk je op http://www.schonekleren.nl/doe-mee/koop-schone-kleren en https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/slow-fashion/slow-fashion-tips/.

    leliesvhveld