Laatst hoorde ik via mijn broer van een bevriende agrariër die zijn aardappelen, die normaal naar de horeca gaan, niet kwijt kon en ze nu in zijn voortuin verkocht. Goede reden voor een ritje die kant op. Zo zijn er natuurlijk velen en al zoekende ontdekte ik dat boerschappen een speciale service heeft om overschotten van boeren te verkopen. Compleet met recepten van een chef, zodat je thuis culinaire hoogstandjes kunt produceren, bij gebrek aan diner buiten de deur.

Boerschappen

Dit initiatief verloopt helaas al per deze week, want boeren kunnen zachtjes aan weer aan horeca gaan leveren. Excuses dat ik er niet eerder over schreef, het was een aanrader, compleet met andere producten waar leveranciers vanaf moesten. Maar feit is wel dat het Brabantse Boerschappen nu ook landelijk verkoopt! Zo kan je dus in het hele land van boeren-vers genieten. Je kan kiezen uit verschillende pakketten en recepten. In Brabant zijn er meerdere afhaalpunten, omdat ze daar al langer opereren, elders in het land kies je een bezorgdag. Alles wordt gekoeld en in een doos bij je aan huis bezorgt. Ze hebben een eigen bezorgservice, dus er kan wel eens een dagje extra over je afgesproken datum heen gaan, maar het komt zeker ruim voor de houdbaarheidsdatum aan. Seizoensproducten uit eigen land, verpakt in relatief weinig plastic en vooral veel vers.

Duurzaamheid van eigen bodem

Zo komen er steeds meer initiatieven die het voor de gemiddelde mens, die duurzaamheid belangrijk vindt, maar niet zijn leven eraan kan/ wil weiden, mogelijk maken om verantwoord te leven. Tijdens mijn verdergaande zoektocht naar palmolie-vrije producten, ontdekte ik The Flower Farm, gewoon in de supermarkt. Margarine en bakboter eindelijk geheel vrij van palmolie. Op de website staat hoe ze berekend hebben hoeveel palmolie je kunt besparen door alleen op je brood andere boter te gebruiken. In ons geval gaat het om 13,7 kilo palmolie per jaar. Dat scheelt zo’n 36 vierkante meter regenwoud, een druppel op een gloeiende plaat dus. Maar wanneer we daar allemaal aan mee doen, maakt het wel degelijk verschil. Zo wordt ook vermeld dat tot en met april 2020 meer dan 1 miljoen kuipjes verkocht zo. Daarmee is ruim 40 duizend kilo palmolie bespaard, waarvoor meer dan 11 hectare aan palmolie-plantage nodig had geweest.