Afgelopen weekend hoorde ik een sinterklaasliedje: ‘…en we zingen en we springen en we zijn zo blij en we dansen samen zij aan zij…’. Ik realiseerde me dat dit niet de enige referentie naar stoute kinderen of straf betreft die vervangen is. De spanning tussen goed gedrag belonen met lekkers en straf verdienen door fout handelen is volledig verdwenen. Alle kinderen zijn schatjes, prinsesjes of hooguit boefjes. Natuurlijk wordt er veel van kinderen verwacht en is een feest niet perse leuker als er wat met een roede wordt gezwaaid, maar met alleen zoet kom je er ook niet.

Daar tegenover staat dat een feest als halloween, met steeds afschrikwekkender figuren aan populariteit wint. Collectief griezelen om onrealistische angsten tegenover het onder ogen zien van waar het werkelijk om draait in het echte leven. Om soms te moeten horen dat dingen niet goed gaan, om daarvan te leren en dat dit je verder helpt.

Momenteel zijn shirts en posters voor kleintjes met ‘dream big’ erop ontzettend populair. Er is dan ook weinig zo mooi als de fantasie van een kind en het idee om dit zo lang mogelijk te koesteren. Toch is het belangrijk om van meet af aan ook grenzen te kennen, thuis in het klein al. Zodat je, wanneer je er vroeger of later achter komt dat je dromen en zoetigheid niet alleen in eigen hand hebt, raad weet met mensen om je heen en in situaties waarin je verzeild raakt.

Anderzijds kunnen we allicht proberen om andermans kroost of volwassen geworden prinsjes ook wat ruimte voor zoet te gunnen, naast onze eigen grote dromen.