Dat er in de play store de nodige nuttige apps te vinden zijn, is inmiddels wel duidelijk denk ik. Zelf had ik alleen nog niet zo de link gelegd tussen geloof en apps. Voor mij blijft geloof iets van rust zoeken in hoofd en hart. Dat laat zich niet zo makkelijk combineren met een online device. Maar zo’n telefoon maakt dan weer dat je op ieder gewenst moment van verse input voorzien kan worden. Daarom hierbij wat ideeën voor bijbel apps. Om te beginnen kan je dé bijbel app installeren, zodat je altijd een bijbel op zak hebt in alle mogelijke talen.

Bijbel in een jaar

In de klassieke Hollandse gezinssituatie, aten we drie maal daags met elkander en lazen ter afsluiting uit de bijbel. Meermaals een meditatief momentje dus, met het hele gezin. En zo akkerde je gezamenlijk de bijbel wel door in een jaar. Nu die tijden voor de meesten van ons tot het verre verleden behoren, beginnen we ons te realiseren, dat we daarmee ook die regelmatige lezing missen. Of helemaal niet missen, het schiet er ‘gewoon’ bij in. Als reactie hierop is er de afgelopen jaren meer aandacht voor om, in een jaar tijd, de bijbel weer in zijn geheel door te lezen. Gesteund door allerlei challenges kan je dagelijks twee of drie hoofdstukken lezen en houd je de vaart erin. Om dit te stimuleren is ook hiervoor een applicatie ontwikkeld. Daarbij krijg je naast de verschillende teksten die je per dag leest een korte uitleg.

Inspiratie voor de dag

Iets anders wat je jezelf kunt afvragen, wanneer je niet meer drie maal daags in de gelegenheid bent  om even stil te zijn, is welk moment van de dag dan het meest geschikt is. Dat verschilt natuurlijk per persoon en soms bijna per dag. Maar de ervaring leert dat een beetje regelmaat het beste werkt, als je er serieus werk van wilt maken. En wanneer je dag een keer op stoom is gekomen, is de kans klein dat je werkelijk nog een momentje rust gaat vinden. Dus is er eerst dit, een bijbelpodcast die op iedere werkdag vanaf 6 uur een kakelverse bijbellezing en overdenking beschikbaar heeft. Na een paar minuten luisteren, kan je de dag vol nieuwe inspiratie beginnen. Ben je meer van de mooie platen en teksten, gedichten of levensverhalen dan zijn er de dagelijkse broodkruimels.

Studie

Wil je er echt wat meer studie van maken en je verdiepen in een bepaald onderwerp of de bijbel in het algemeen, dan kan je terecht op een site als bijbelwoord. Hierop vind je allerlei artikelen, maar ook korte online cursussen die je op weg helpen. Als je al lezende tegen vragen aanloopt of ergens over wilt praten, kan je via de chat in gesprek gaan met anderen. Mooie nuttige hulpmiddelen dus. Zelf blijf ik toch het liefst bij de bijbels van papier. In alle soorten en maten. Met een potlood in de hand, onderstrepen en notities erbij. Ook best interactief dus. Het zal wel ouderwets zijn, maar het geeft me de meeste rust om echt te lezen en te mediteren.