Als je jezelf meer bewust wilt worden van allerlei mechanismen in onze maatschappij die erop gericht zijn ons leven gemakkelijk te maken. Na wilt denken over de manier waarop het leven ons mooier wordt afgeschilderd dan het in werkelijkheid is. Hoe vakanties, producten en mensen als perfect plaatje aan ons opgedrongen worden. Dan raad ik je aan het boek ‘De Geluksmachine’ van Frank Mulder (Uitgeverij Kok, Utrecht, 2015) te lezen.

Hij beschrijft hoe de industrie ingrijpt in ons dagelijks leven. Met allerlei technische hulpmiddelen die ons leven makkelijker, mooier en vrijer maken. Maar ondertussen bepalen die apparaten zo’n beetje ons leven in plaats van andersom. We streven steeds naar meer en beter, omdat we anders iets missen of gevaar lopen en op die manier worden we slaaf van geperfectioneerde voorstellingen van de werkelijkheid die niet haalbaar zijn.

Als je niet oppast kom je om terwijl je je ultieme selfie maakt of nog net die ene pokémon vangt. En leef je een leven wat volgens reclames geweldig moet zijn, maar waarin je alleen maar nastreeft wat de producten je beloven aan geluk en succes. Terwijl het echte leven zo aan je voorbij gaat.

De auteur is bewust een andere weg ingeslagen in zijn leven en beschrijft dit ook in zijn boek, naast tal van andere zaken die hij aankaart, in zoals hij het zelf noemt ‘een uit de hand gelopen essay’. Hij pleit ervoor dat alles wat we kunnen kopen onze honger naar meer nooit zal kunnen stillen, maar dat het een interne onrust is die alleen gesust kan worden door het geloof in God. What’s new? Het deed mij even denken aan Augustinus, die na lang zoeken naar geld en geluk in het jaar 386 (!) zijn rust vindt in God.

http://www.kok.nl/boek/de-geluksmachine/