Melkveehouders hebben met elkaar een plan bedacht om duurzamer te boeren. Ze willen zelf veevoer gaan verbouwen, mais en gras. Eigenlijk weer zoals vroeger. Met dit plan worden de boeren minder afhankelijk van de import van palmpitten en soja. Bijkomend voordeel zou moeten zijn, dat er minder kap van regenwoud nodig is voor de verbouw van deze producten in bijvoorbeeld zuid-Amerika. Tel daarbij nog minder transport en zo zijn er bijna alleen maar voordelen. Als het plan tenminste uitvoerbaar is, want er moet natuurlijk wel voldoende land beschikbaar zijn, waarop de boer zijn gras en mais kan verbouwen of kan ruilen voor mest met een buurman binnen een straal van 20 km. Maar, dat het een heel mooi streven is, dat begrijpt iedereen.

Klimaatdoelen voor iedereen

Eigenlijk zouden we het voorbeeld allemaal moeten volgen. Ik schreef al eens eerder over de gevolgen van de enorme toename van onze avocado consumptie. Heel veel van wat we eten komt ver van buiten onze landsgrenzen. Nu is het een hele mooie grote stap op weg naar de klimaatdoelen, wanneer alle melkveehouders zich aan dit plan zouden kunnen houden. Maar we kunnen hen niet alleen onze problemen laten oplossen. Laten we zelf ook op zijn minst ons best doen om meer lokaal te consumeren.

Bewust kiezen

Iets wat ons kan helpen om stappen in de goede richting te zetten en ons meer bewust te zijn van de impact van ons handelen, is de True Price foundation. Zij maken inventarisaties van alle werkelijke kosten die gemaakt worden voor een product, die niet in de huidige kostprijzen verrekend worden. De redenatie van deze organisatie is dat de wereld nu niet duurzaam is, omdat er echte kosten zijn zoals CO2 uitstoot en bedrijfsongevallen, die niet in rekening gebracht worden. Wanneer je voor verschillende producten inventariseert wat de kosten en opbrengsten zijn, zou je op basis daarvan meer bewust kunnen kiezen. Dit is een enorme klus en tot nu toe is het voor een beperkt aantal producten gedaan.

Wortels, witlof en aardbeien

Maar wanneer je de rapporten leest, kan je voor jezelf wel bedenken hoe het voor andere producten eruit zou kunnen zien. Bij alles wat van buiten Nederland of de EU moet komen, kan je er vanuit gaan dat het niet volgens onze regels geproduceerd zal zijn. Dat er bovenop productie, verwerking en verpakking ook nog transportkosten gemaakt moeten worden, met bijbehorende vervuiling. Reizen kost tijd en gaat gepaard met overladen, waardoor een deel van de producten bederven of beschadigen en nooit de consumenten zullen bereiken. Gewoon lokale groenten en fruit kiezen dus, gelukkig komt de zomer eraan, dan hebben we hier ook volop keus.