Eén van de geliefde tradities in de zomer is het barbecueën. Gezellig met z’n allen rond een vuurtje gebraden speklappen verorberen. Een maïskolfje of stuk vis erbij is nooit weg, maar het gaat toch om het vlees. Gecombineerd met een flinke hoeveelheid rook en verschroeide randjes. Dan nog een flesje van het een of ander erbij en al doende hebben we binnen een paar uur alle carcinogene middelen, die je in een maal tot je kan nemen wel naar binnen gewerkt. Op een goede zomeravond ruikt de hele stad naar braai.

Vlees als standaard voedsel

Vlees is zo een van de verworven rechten, die wij ons kunnen veroorloven en waar niemand aan mag komen. Ondanks alle berichten over misstanden in stallen en slachthuizen. De extra belasting van het milieu die gemoeid is met de productie van met name rood vlees, ten opzichte van groente of wit vlees. Zelfs wanneer bekend wordt dat de consumptie van veel rood en bewerkt vlees een verhoogde kans op kanker en hart- en vaatziekten geeft. Wat is het toch dat we dierlijke producten zien als onmisbare component van de maaltijd, terwijl dat al lang niet meer zo hoeft te zijn?

Schijf van vijf

Science laat in een review zien hoe zowel je reflectieve als je automatische besluitvormingssysteem beïnvloed worden als het om de keuze van voeding gaat. Zodat we, ondanks alle kennis die er is, toch te vaak voor een lekker stukje vlees gaan. Het heeft onder andere met marketing te maken. In vrijwel alle winkels kom je na de groente- en fruit schappen bij de slager terecht. Minimaal drie overvolle vitrines met alle mogelijk varianten. Met een beetje geluk ook één voor vis en nog wat vegetarisch assortiment in een hoekje. Dat wil zeggen wanneer je iets voor bij de hoofdmaaltijd zoekt, voor op brood is er naast vlees, kaas of zoet nog minder variatie te ontdekken. De klassieke schijf van vijf is al wat aangepast, maar dierlijke producten zijn nog steeds een belangrijk onderdeel. Daarbij wordt  duurzaamheid als een optie gepresenteerd, niet als uitgangspunt. In de winkels is vlees over het algemeen goedkoper dan vegetarische varianten. Bovendien krijgen ze veel meer aandacht. Tijd voor vegetarische kiloknallers!

Weloverwogen keuzes

Meer transparantie zou ook helpen, want de berichten over ‘goed’ en ‘fout’ voedsel buitelen regelmatig over elkaar heen. Bijvoorbeeld met de avocado, die we massaal omarmt hebben, omdat het zo gezond is. Maar het verbouwen ervan blijkt nu gepaard te gaan met illegale ontbossing. Datzelfde geldt voor soja. Oerbossen moeten het veld ruimen voor onze betere varianten, waardoor onze levensstandaard er per saldo niet echt duurzamer op wordt. Artikelen als die in science helpen om weer wat meer inzicht te krijgen en je keuzes als consument meer overwogen te maken.