Creativiteit, waar begint dat eigenlijk? Is een kinderknutsel mooi omdat wij er iets in herkennen of omdat het origineel bedacht is? Moet alles wat je maakt of doet functioneel zijn of is het juist waardevol om dingen te doen waarvan je vooraf nog niet waar het toe leiden zal? Heb je alleen talent als je goed kunt zingen of schaken?

Talent

Het begint in ieder geval al jong, want zolang je nog niet teveel gehinderd wordt door schoonheidsidealen en deadlines, kan je echt creatief zijn. Maar op die leeftijd wordt al stevig ingegrepen met blauwe auto’s en roze poppen. Of door volledig ingevulde knutselpakketten waarin precies voldoende materialen zitten om een exacte kopie van het voorbeeld te maken. Niets zo waardevol dus, als een omgeving die je leert van niets iets te maken. Samen met juf mega grote hoeden voor Prinsjesdag maken van oude kranten, bijvoorbeeld. Of de buurvrouw die op een zaterdagmiddag samen met jou alle dozen uit de supermarkten in de buurt gaat halen, om een slang door het hele hof te maken. Een opa die alle gratis reclame huisjes van de supermarkt omtovert tot een echt gezellig winterdorp.

Geduld

Vaak heeft het ook te maken met geduld. Je moet voor jezelf een bepaald beeld hebben van wat je wilt maken en dan zorgen dat je de juiste materialen en mogelijkheden verkrijgt om tot een unieke creatie te komen. Zo ontmoete ik een dame die gefascineerd was door de lipjes van drankblikjes. Je hebt ze ook nog in verschillende kleuren, wat het verzamelen nog fascinerender maakte. Al wandelend kwam ze hoe langer hoe meer blikjes tegen, waarvan ze dan toch alleen maar het lipje meenam. Omdat ze anders om de haverklap naar huis moest om alle halflege blikjes weg te gooien. Het heeft haar hele bijzondere gesprekken opgeleverd. Mensen die nijdig waren, omdat ze dachten dat het haar blikje was dat ze zomaar liet rondslingeren. Of anderen die waarschuwden om niet zomaar uit een blikje te gaan drinken dat daar ergens in een vensterbank stond.

Upcyclen

Een populaire vorm van creativiteit is het upcyclen. Proberen voorwerpen niet langer als potentieel afval te beschouwen. Kijken welke mogelijkheden er zijn om er meer mee te doen dan waar ze in eerste instantie voor bedoeld waren. Niet zozeer hergebruiken, maar er iets kwalitatief beters van te maken dan initieel de bedoeling was. Het is nog niet zo eenvoudig en vaak is er veel materiaal nodig om werkelijk iets hoogwaardigers te realiseren. Maar met wat doorzettingsvermogen en creativiteit, is het echt mogelijk om van onze troep hele mooie gebruiksvoorwerpen te maken. Ook daar had bovengenoemde dame de talenten en het geduld voor. Te bewonderen in een vitrine in een bieb in Leiden. Waardevol dat er plekken zijn waar zulke talenten gezien en gekoesterd worden. Het soort creativiteit wat op het eerste oog misschien niet iedereen overtuigt of met enig winstbejag gepaard zal gaan, maar desondanks of juist daarom, bewonderenswaardig is.