In verschillende vakgebieden bestaat de mogelijkheid om, in verband met het werk, zo nu en dan een congres te bezoeken. Met alle aanverwante verhalen van dien. Even een paar dagen er tussenuit. Beetje andere steden bezoeken dan je zelf zou kiezen. Beetje uitrusten en souvenirs shoppen voor het thuisfront. Of in het beste geval inspiratie opdoen voor het werk. Soms vraag ik me af wat de efficiëntie van dergelijke cursussen is.

Voordeel is dat je binnen een korte tijd aanzienlijk wat kennis op kunt doen. Je zit met vele gelijkgezinden in een ruimte, dus je kunt flink discussiëren. Verschillende topics passeren de revue, dingen die je interesseren, maar ook zaken die je zelf niet uitgekozen zou hebben en toch de moeite waard blijken. Je bent echter gebonden aan het programma. Afhankelijk van de organisatoren of het hele dagen interessant is, of je zo nu en dan een uurtje overslaat. Maar zelfs wanneer je op vakantie bent, kan na een tijdje de tempel-moeheid toeslaan. Je raakt verzadigd door meer van hetzelfde dat een andere cultuur te bieden lijkt te hebben. Laat staan bij een congres, doorgaans georganiseerd rond één bepaald onderwerp.

Als docent beleef je ook niet altijd je finest hours, wanneer je meerdere lange dagen achter elkaar doormaakt. Het luisteren naar je collegae en wachten op je eigen praatje. Het beantwoorden van vragen, voorbereiden van je volgende les en deelnemen aan de sociale gelegenheden. Vervolgens wanneer je terug op de werkvloer bent, het extra werk wat voorgaande dagen is blijven liggen.

Soms vraag ik me af in hoeverre congressen nog van deze tijd zijn. Groen zijn ze in ieder geval niet, gezien alle vliegreizen die ermee gemoeid gaan. Er is zoveel digitaal en via e-learning verkrijgbaar. Waarom je lessen niet opnemen, dan kan je tenminste datgene laten horen wat je echt wilde vertellen, niet gehinderd door tijdsdruk vanwege een uitlopend programma of slaapgebrek. Je kunt af en toe een praatje luisteren, zodat je fris en welgemutst de aandacht erbij kunt houden. En als je graag een certificaatje wilt, houd je gewoon bij welke cursussen je aftikt door middel van bijgevoegde tests en klaar ben je. Win-win lijkt me.

Tenzij je in je normale leven te weinig sociale momenten hebt. Want de interactie met mede-cursisten kan denk ik niet onderschat worden. Docenten en firma’s kunnen zaken heel mooi voorspiegelen, maar zodra je zelf aan de slag gaat is de uitkomst vaak toch net even anders. Maar goed, ook daarin is tegenwoordig met de nodige fora toch te voorzien zou je denken.