We testen en toetsen wat af. Vanaf je geboorte moet je de juiste afmetingen hebben, dingen kunnen en ontwikkelen. Alles wordt vastgelegd in mooie, overzichtelijke rijtjes en tabellen. Zodat je kunt zien wat de groei is en alvast voorspellen welke potentie je hebt. Vanaf dag één wordt je op school gescoord en nog nauwkeuriger langs allerlei latjes gelegd. Heel nuttig, voor zover het puur ter registratie en vrijblijvend zou kunnen zijn. Maar wanneer je weet wat gemiddeld is, valt op wat daarbuiten valt. Omdat je weet wat afwijkt, wil je daar graag wat aan doen. Want we kunnen zoveel, waarom tevreden zijn met een zes, als je met wat hulp een acht kunt zijn?

Neutrale test

De meetinstrumenten meten wat ze moeten meten, dus alles waar niet naar gevraagd wordt, komt er ook niet uit. Wanneer het lijkt alsof een kind alleen maar onnauwkeurig en snel zijn taken afraffelt, heeft dat misschien niet te maken met een gebrek aan concentratie. Maar wordt het veroorzaakt door het vooruitzicht van de lego, waar je mee mag spelen als je klaar bent. Hoe lastig het inschatten van prestaties van kinderen is, blijkt alleen al uit de om de zoveel jaar terugkerende discussie over de cito. Moet het oordeel van de leraar zwaarder wegen of dat van de cito? Onze maatschappij heeft het meeste vertrouwen in een wetenschappelijk goed bevonden, neutrale test. Een docent is ook maar een mens, beïnvloed door weer, humeur en breedsprakige ouders. Daar wil je de toekomst van je kind niet te veel vanaf laten hangen.

Ongenuanceerde algoritmes

Of heb je toch iemand nodig die de nuances kan aanbrengen tussen 1 en 0? Want nu blijkt dat we na het afronden van school nog steeds niet van die tests en controles af zijn. Alleen nu we zelfstandig zijn, worden niet onze ouders of andere betrokkenen geconfronteerd met de resultaten of verwachte patronen van ons handelen. Verschillende organisaties en gemeenten gebruiken algoritmes naar eigen eer en geweten. Zonder dat je het weet, om jou daar op geheel eigen wijze mee van dienst te kunnen zijn. Tot nu toe alleen ter ondersteuning. Net als op school moet er nog iemand van vlees en bloed een oordeel over vellen. Dan gaan we er maar meteen vanuit dat die persoon altijd goed gemutst zal zijn en begrijpt dat het om jouw toekomst gaat.