Bij dier- en veehouderij denk je toch al snel aan een boer. Iemand met een groot stuk land en stallen daarop. Dag en nacht betrokken bij de dieren, enigszinds geholpen door een melkrobot of babyfoon. Mensen die leven met de seizoenen en het welzijn van de dieren. Ik las en verhaal van een boer die in lammertijd zelfs op een bed in de stal slaapt. Zo kan hij iedere twee uur redelijk snel controleren of de schapen aan het lammeren zijn.

Varkensbaron

Vorige week kwam op trieste wijze in het nieuws dat er ook mensen zijn die daar anders over denken. Een varkensbaron, bijvoorbeeld. Dat is zo’n beetje wat ze in de randstad een huisjesmelker noemen, maar dan voor dieren. Een man koopt een stuk land, plempt er een paar enorme, dichte hokken met wat apparatuur op. Hij verhuurd die weer aan iemand die er varkens in stopt. Geen van allen woont in de buurt, maar af en toe komt er nog een derde persoon kijken of alles nog in orde is. Heel efficiënt voor de cashflow, want die gaan van de een naar de ander met allerlei marges. Nog beter voor de aansprakelijkheid, want niemand is verantwoordelijk. De dood van honderden varkens wordt dan ook ontdekt aan de hand van ‘tips’ van buurtbewoners. Niemand is bereikbaar voor een verklaring, laat staan dat iemand enig idee heeft hoe dit kon gebeuren.

Barbecue alarm

In augustus vorig jaar kwamen op deze manier al eens 1200 varkens om, omdat de ventilatie in een stal uitviel. Het is dat een paar oplettende omwonenden aan de bel trokken, maar de beesten waren binnen de kortste keren geruimd, zonder daar enige ruchtbaarheid aan te geven. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) beloofde toen verbetering, maar nu is het dus weer gebeurt. Inmiddels krijgen we weer regelmatig een barbecue alarm te verduren en is het dus niet verkeerd om nog eens een keer na te denken over wat je daarop braadt. Of bezoek rond deze tijd nog eens een boerderij. Want die kleine biggen met hun wapperende oortjes, maken dat je ook heel anders naar je speklap kijkt. Ik ben er van overtuigt dat het wegkijken ook een belangrijk onderdeel is van het ontstaan van dit soort excessen. Door drukte en zogenaamde efficiëntie zijn we vervreemd geraakt van onze voedselbronnen en gaan we er te verkwistend mee om.