Vroeger, toen yoghurt en melk nog in glazen flessen bezorgt werd en je oma haar hele leven lang dezelfde telefoon kon gebruiken, hadden we lang niet zoveel afval als tegenwoordig. Mede omdat we tegenwoordig steeds meer portieverpakkingen, kant en klare maaltijden en kopjes koffie voor onderweg gebruiken. Het is onvoorstelbaar hoe onze zogenaamde luxe en gemakken zoveel impact hebben op onze leefomgeving. Alles is per stuk in plastic gewikkeld en grotere verpakkingen zijn relatief vaak wat goedkoper, maar zie alles dan maar eens op te krijgen voor de aangegeven houdbaarheidsdatum. Ondanks dat je moet betalen voor je plastic tasje, heeft dit maar een minimale impact op de totale hoeveelheid afval die we dagelijks produceren. Zo ook alle mogelijke apparatuur die we gebruiken. Vaak gaat iets niet langer dan vijf jaar mee en een telefoon kan je helemaal wel iedere twee jaar vervangen.

Gewetenswroeging

Het zijn allemaal gebruiken die we in de loop van de tijd normaal zijn gaan vinden. Je staat er geen seconde bij stil en misschien is dat maar goed ook, want anders kan je vrijwel niets meer doen zonder gewetenswroeging te krijgen. Anderzijds, wanneer je het weer eens zo leest treed misschien enige bewustwording op. Wat is er eigenlijk mis met gewoon je eigen kopje koffie thuis drinken voor je de deur uit gaat? Tsja, dat kost je misschien 10 minuutjes die je anders weg zou snoozen ’s ochtends. Of je schaft een hip thermo-mokje van gerecycled plastic aan. Dat is alvast één afvalprobleem minder.

Milieuheld

Gemeenten gaan steeds verder in het scheiden van afval, waardoor je jezelf al vrij snel een milieuheld kunt voelen. Door iedere week een rondje langs alle containers te doen en elk stuk afval netjes gesorteerd bij zijn soortgenoten te deponeren.  De discussies over het nut hiervan lopen echter hoog op, want al het recyclen kost ook weer de nodige energie en chemische goedjes. Maar de ontwikkelingen staan ook hier niet stil. Van onze huidige afdank maatschappij moeten we op zien te werken naar een circulaire economie. In onze tijd van zen en yoga klinkt dat ook ineens veel natuurlijker.

Verbranden of recyclen

Het begon ooit met het storten van afval. Oké, in bepaalde landen in oost-Europa gebeurt dat nog steeds met 100% van het afval, maar dat station is Nederland nu wel gepasseerd. We verbranden en als de rest van de wereld dat ook zou doen, zou daarmee de uitstoot van broeikasgassen met 5% dalen. Bovendien win je met verbranding weer elektriciteit en warmte, dus heb je ook al een beetje profijt van je troep. Maar goed, nog veel beter is dan recyclen. Voor zo ver dat kan met materialen, want daar zitten ook nogal wat haken en ogen aan. Wat je eigenlijk wilt is materialen zo vaak mogelijk opnieuw gebruiken, dus moeten cyclussen bedacht worden, waardoor je idealiter minimaal ruwe materialen meer nodig hebt. Zo kan men papier al de nodige keren hergebruiken tot het uiteindelijk toiletpapier wordt. Dit geldt vooral voor natuurlijke materialen, zoals textiel, metalen en glas.

Duurzame apparatuur

Als het op apparaten aan komt zal er toch ook weer echt iets moeten veranderen in onze mentaliteit van altijd het nieuwste, snelste en beste te willen hebben. Wanneer producten niet langer geprogrammeerd zouden worden om het na een paar jaar op te geven. Of modulair aangepast kunnen worden, zodat het geheel niet vervangen hoeft te worden wanneer een onderdeel het begeeft. Komen we ook al een heel eind. Vraag in dit soort gevallen is dan wie de stuwende kracht hierachter moet zijn. De producenten die kopers duurzame spullen aanbieden of de consumenten die alleen genoegen nemen met degelijk materiaal dat niet barst als het één keer op de grond stuitert.

En hoezo is alleen bier nog in een  glazen flesje te krijgen? Omdat het alleen voor alcohol beter is voor de smaak en houdbaarheid? Een glazen flesje kan je wel 40 keer opnieuw gebruiken, waardoor het zo’n 8 jaar meegaat. Bij de boer koop je je yoghurt en melk ook gewoon nog in glazen flessen, weegt allicht wat meer voor het vervoer, maar scheelt wel heel veel plastic.