Soms vraag je jezelf af of wetenschappers en overheden echt niets beters te doen hebben dan ons te betuttelen. Een aantal jaar geleden had de Nederlandse overheid een advies over het gebruik van vaatdoekjes. Omdat die zoveel bacteriën zouden kunnen huisvesten. Wanneer je er je aanrecht en eetkamermeubilair mee afpoetst, zou je iedere dag een schoontje moeten pakken. Er is vast ook een slimmerik geweest die bedacht heeft dat het dagelijks ververst moet worden, omdat de ongehoorzame burger dan waarschijnlijk denkt dat eens per drie dagen ook wel goed is. Dan valt het met de bacteriën kolonies stiekem nog wel mee. Maar wanneer je de frequentie lager legt, doen mensen misschien wel twee weken met zo’n vaatdoek. Stel je voor, overuren voor het afweersysteem! De jongens van de Kwis hebben destijds een geweldig nummer hierover geschreven: Rein Proper en de Kabinetjes.

Hygiëne

Meer recent was er het nieuws over badeenden. Iedereen die zo’n ding in huis heeft weet, snapt of ziet, dat wanneer je er na gebruik niets meer mee doet, er een microbiotoop in ontstaat. Dat is niet fris en je kan jezelf voorstellen dat dit ongezond is. Maar gelukkig is het een eendje in je bad en geen rat in je keukenkast. Dat er werkelijk geld en tijd in is gestopt, om te zien welke en hoeveel beestjes zich in het goedkope plastic met een beetje vies water erin thuis voelen!

Daarbij komt ook uit onderzoek naar voren dat al dat hygiënische gedoe van ons allerlei allergieën in de hand kan werken, omdat ons systeem niets meer gewend is. Wat zou het fijn zijn als het doorgeschoten ‘wetenschappelijk onderzoek’ wat genuanceerd zou worden en we onze tijd en energie eerst zouden investeren in werkelijk maatschappelijk relevante thema’s.