Vorig weekend was de nationale Holocaustherdenking. Er werd onder andere gesproken over een nieuw museum en namenlijsten die gemaakt gaan worden. Alles om ons te blijven herinneren aan de gruwelen van de tweede wereldoorlog. En dat blijkt niet overbodig.

Geschiedenis van de Joden

Zelf ben ik het tweede deel van Geschiedenis van de Joden van Simon Schama aan het lezen. Ik heb het idee dat zijn toon in dit boek wat cynischer is dan in het eerste deel. Maar ik kan me ook voorstellen dat je gaande een dergelijk langdurig en grootschalig onderzoek naar het Joodse volk een beetje sarcastisch wordt. Het lijkt een voortdurende herhaling van zetten. Een groep Joden vlucht van onderdrukking, vestigt zich ergens, bouwt een bestaan op en vervolgens komen ze in een slecht daglicht te staan en worden weer verjaagd/ vermoord. Heel bizar om dit te zien. Hoe kan het dat een bevolkingsgroep van tijd tot tijd overal ter wereld onderdrukt wordt en vaak om dezelfde geruchten die de kop op steken.

Bundestag

Laatst was in het nieuws dat de Bundestag van Duitsland een nieuw motie heeft aangenomen, om strenger op te kunnen treden tegen antisemitisme, omdat men ziet dat het in alle gelederen van de bevolk steeds meer de kop op steekt. Een onderdeel van het stuk, dat nog de meeste commotie opriep, was dat Duitsland vluchtelingen die Jodenhaat uiten willen uitzetten. Al was maar een fractie van de officiële aangiften van antisemitisme tegen mensen van niet-Duitse afkomst.

Jeruzalem

Als je daarbij bedenkt dat de vluchtelingen die zich genoodzaakt zien tot dit soort acties, vaak op directe of indirecte manier te lijden hebben (gehad) onder het huidige Joodse regime in Israël, waar de Palestijnen onderdrukt en van hun land verjaagd worden. Dat die mensen in een land terecht komen dat bondgenoot is met een land dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël wil benoemen. Dan is het nog enigszins begrijpelijk dat men de aandacht wil trekken voor de andere kant van het verhaal. Maar welke reden zou iedere andere westerling nog kunnen of durven hebben voor haatgevoelens tegen het Joodse volk, alleen om het Joods-zijn niet te accepteren?