Vorig jaar schreef ik al eens over keuzestress bij duurzaam voedsel. Ondanks dat we weten dat bepaalde voeding minder goed voor ons en de productie ervan belastend voor het milieu is, blijven we er toch een eigenaardige voorkeur voor hebben. Aangemoedigd door reclames en aanbod in de winkels. Kies je biologische komkommers verpakt in plastic, of de gewone variant die zonder verpakkingsmateriaal beschikbaar is? Recent las ik een stukje over tenminste zulke ernstige dilemma’s als het op de verduurzaming van je huis aan komt.

Persoonlijke doelen

We willen allemaal ons steentje bijdragen aan de klimaatdoelen van Parijs, maar de vraag is waar je begint. Eerst isoleren om je stookkosten te beperken of eerst zonnepanelen om van het gas af? Want je kan je geld maar één keer uitgeven. Zo moddert iedereen met zijn eigen budgetje en goede wil maar wat aan. Als je een keuze gemaakt hebt, volgt de zoektocht naar de geschikte aanbieder. Wanneer je een paar mannetjes langs laat komen, volgen de tegenstrijdige adviezen en wordt je weer aan het twijfelen gebracht. Totdat je totaal verlamt bent om nog een keuze te maken, omdat er steeds betere technieken op de markt komen, waar je dan misschien beter op kunt wachten. Daarbij helpt het niet dat de overheid geen duidelijke keuzes maakt, waardoor je het risico loopt een investering te doen, terwijl die over een tijdje volledig achterhaald blijkt te zijn.

Snel scoren

Daphne van Paassen schreef er maandelijks een column over en vroeg mensen met haar mee te denken. Dat levert naast handige tips, ook weer andere tegenstrijdige geluiden en bergen frustraties op. Naast de algemeen bekende adagia van HR++glas, isolatie van muren, dak en vloer. Kan je bijvoorbeeld ook denken aan kleinschaliger maatregelen als het waterzijdig inregelen van je CV of radiator ventilatoren. Maar de beste investering zijn misschien toch de zonnecollectoren. Aangezien ons korte termijn brein graag snel resultaat en beloningen wil ontvangen voor het harde werk. En dat gebeurt zelfs in Nederland met deze panelen. Iedere dag kan je zien hoeveel de zon schijnt en wat het je allemaal oplevert. De lol is nog het grootst wanneer je een analoge meter in je meterkast hebt, voor je het weet levert de zon je zoveel energie dat je meterstanden door de nul teruglopen! Endorfine rush gegarandeerd.

Zon- en groenpanelen

Mits je een goede installateur hebt kunnen vinden, die het systeem fatsoenlijk weet aan te sluiten natuurlijk. Want als je er nu nog aan gaat beginnen is de vraag of je er komende winter wel warmpjes bij zit. Allicht uitstellen tot komend voorjaar, dan kan je de steiger of hoogwerker ook meteen benutten om een groene gevel te realiseren. Misschien dus toch maar beginnen met brievenbusborstels en extra tochtstrips… Analysis paralysis dus…