Soms lees je een boek of hoor je een verhaal over iets dat je in je achterhoofd wel wist, maar jezelf nooit van bewust bent geweest. Zo’n eureka moment waar je de rest van je leven profijt van kunt hebben. De boeken van Gary Chapman zijn daar een voorbeeld van. Hij heeft een redelijk eindeloze reeks boeken over de talen van de liefde geschreven. Chapman is een relatietherapeut met jarenlange ervaring en spekt zijn boeken met alle mogelijke voorbeelden uit zijn praktijk. De boeken lezen daardoor goed door en de soms wat theoretische concepten worden meteen helder.

Talen van de liefde

Hij onderscheidt vijf verschillende talen van de liefde, waarmee we onze liefde uiten en ook graag zelf ontvangen. Sommige mensen ervaren vooral liefde wanneer anderen hen helpen en zullen dus ook graag de handen uit de mouwen steken om anderen van dienst te zijn. Anderen vinden het belangrijk dat ze regelmatig een complimentje of positieve opmerking te horen en hebben van nature ook een vriendelijk woordje voor anderen klaar. Maar er zijn ook mensen die graag cadeautjes geven en ontvangen, terwijl anderen veel meer zitten te wachten op een goed gesprek en uitgebreid samenzijn. En je hebt de mensen die je hand blijven vasthouden en je nog eens een schouderklopje geven, die relatie met anderen dus bevestigen met lichamelijk contact. Als je dit zo leest kan je voor elk van de uitingsvormen van liefde wel een paar personen bedenken en er dus je voordeel mee doen.

Google translate

Het mooie is dat Chapman het talen noemt, omdat dit een goede vergelijking is. Wanneer mensen elkaars taal niet spreken zijn ze nogal eens geneigd om steeds luider dezelfde woorden te blijven herhalen om iets duidelijk te maken. Zo ook in de liefde, je kan iemand blijven overladen met complimentjes, maar wanneer dat voor de ander alleen holle woorden zijn, omdat je nooit de tijd neemt om echt te luisteren of een handje te helpen, komt de boodschap niet over. Wanneer je bewust bent van de manier waarop je zelf het meest iemands liefde ervaart en dit ook van anderen weet, kan je hier heel makkelijk op inspringen. Het is alsof je steeds beter wordt in de verschillende talen, zoals je ook Frans of Duits kunt leren. Voor jezelf blijft je ‘moedertaal’ de voorkeur hebben, maar je kan de anderen daarnaast ook goed gebruiken.